În octombrie și noiembrie am fost implicați în câteva proiecte ale Com’On Cluj, alături de prietenii de la Marea Hămăceală:

  • Școala Naturii – proiect axat pe interpretarea naturii (floră, faună, interacțiunea omului cu natura);
  • Călare în Carpați – pregătirea cailor, a călăreților și a logisticii pentru traseele de turism ecvestru.
  • Horseback Archery – proiect în care tinerii vor trage cu arcul de pe cal;

Pe contul nostru de Facebook al Asociației Descoperă Natura am pus fotografii de la fiecare eveniment în parte. Acum venim și cu niște mici povești.

Primul eveniment pe care l-am organizat a fost Școala naturii.

Școala naturii este un program de interpretare a naturii în care explorăm pădurea, acest rezervor al vieții, plin de energie și de semnificații. Învățăm că fără aceste plante superioare, în absența oxigenului viața nu ar fi posibilă. Așadar suntem datori cel puțin cu o reverență în fața măreției naturii, deși datoria noastră ar trebui să fie aceea de a păstra și transmite mai departe generațiilor această neprețuită comoară. Dar pentru a putea aprecia pădurea, trebuie să o cunoaștem, să pătrundem în lumina ei filtrată de frunzele și ramurile copacilor ca într-o catedrală somptuoasă. Cu tineri de toate vârstele ne apropiem de tainele pădurii.

Hai cu noi! Lasă calculatorul, tableta sau telefonul! O lume reală te așteaptă să o descoperi!

Învățăm să diferențiem scoarța copacilor, cireșul sălbatic cu exfolierea ritidomului pe orizontală, gorunul cu scoarța frământată, jugastrul cu scoarța parcă pătată de var, carpenul strâmb și răsucit, fagul ce se înalță drept. Dacă avem noroc găsim urmele căprioarelor pe cărarea ce coboară la apă, sau balta ovală în care mistrețul și-a făcut baia ritualică, ori vreo vulpe șmecheră ce se strecoară agil prin desiș la auzul copiilor. Căutăm să ascultăm sunetul pădurii, lipim urechea de copaci doar doar vom auzi cum seva brută și seva elaborată urcă sau coboară prin floem (de la frunze la tulpină, rădăcini sau organe reproducătoare) sau xilem(țesut complex cu celule lungi care transportă apa cu sărurile minerale din sol). Învățăm să recunoaștem diferite tipuri de frunze: în formă de inimă la tei (Tillia cordata) sau în formă de rinichi la piperul lupului (Asarum europaeum), mirosul de piper al acestuia din urmă ne pune pe gânduri. Oare de ce mirodeniile erau aduse doar din orient? La fel învățăm să diferențiem ghinda (fructul stejarului sau gorunului sau a verilor lor stejarul pufos, cerul ori gârnița) de jir (fructul fagului) sau de gale (deformari datorate unor insecte ce își depun ouăle pe frunze provocând un fel de cancer-țesut hipertrofiat- de formă sferică). Vom explora acest univers fascinant și cu ajutorul lupelor sau a binoclului.

Îndemnul nostru este simplu: Hai cu noi! Lasă calculatorul, tableta sau telefonul! O lume reală te așteaptă să o descoperi!

Călare în Carpați este mai mult decât un proiect, este un concept. Este o temă tare dragă, pe care încercăm să o includem în cam tot ceea ce facem.

La început a fost un proiect care a deschis trasee de turism ecvestru în Măcin, Apuseni, Rodna și Călimani. Apoi a mers prin Trascău și Munții Bârgăului, de la Cluj la Sarmisegetuza Regia în Munții Orăștiei, de la Cazanele Dunării spre aceeași capitală a vechiului regat dacic. Sau de la Cluj la Roșia Montană, mergând în mare parte pe fostul drum roman sau drumul mocanilor.

Călare în Carpați este mai mult decât un proiect, este un concept. Este o temă tare dragă, pe care încercăm să o includem în cam tot ceea ce facem.

Acum Călare în Carpați este un workshop de tehnica turismului ecvestru, în care pregătim tinerii călăreți pentru drumeții călare de lungă durată, pregătirea logisticii, noțiuni de topografie și metode de lucru cu busola, gps-ul, chiar și cu telefonul pentru a ne orienta în teren atât ziua cât și noaptea.

Prezentăm noțiuni de echipament și metode de adaptare a acestora la situațiile neprevăzute ce se ivesc în traseele de turism ecvestru. Tehnici de bricolaj, în care învățăm sa reparăm o șa sau o chingă cu ce avem la noi. Bineînțeles noțiuni de securism uman și veterinar, precum și precauții pentru a evita insolația, deshidratarea, pierdera căldurii, ș.a.

Prezentăm și metode non-agresive de conducere a calului în traseele de lungă durată, precum și o gestiune responsabilă a efortului calului pe parcursul deplasării. Toate acestea au drept scop o mai bună desfășurare a programelor de turism ecvestru, pentru bunăstarea calului și creșterea gradului de satisfacție a turistului.

Săriți în șa, drumurile muntelui se deschid în fața nostră, a celor pregătiți!

În fine, după ce am învățăt câte ceva despre natură și despre cai, învățăm despre cum e cu trasul cu arcul călare.

Să fii arcaș călare nu e chiar ușor. Trebuie să stăpânești calul cu pricepere, să ai un foarte bun echilibru și mai ales să ai o bună comunicare cu calul. Apoi trebuie să fii prieten și cu arcul, să simți cum vibreaza la plecarea săgeții din coarda, cum toată energia se concentreaza pentru a conduce la rezultatul dorit. Dar mai presus de orice, trebuie să scormonești în mintea și inima ta, în căutarea zestrei ancestrale, cea de vânător, de războinic. Sigur că astăzi nu omorâm vietăți cu arcul, nu mergem la război cu el, dar folosim toate abilitățile dobândite în generații.

De aceea la horseback archery încercăm să ne transpunem în starea de arcaș călăreț, căutând să trimitem gândul împreună cu săgeata, să învățăm să ne concentrăm asupra țintei, să eliberăm coarda cât mai fluid. Apoi folosim ținte în mișcare, apoi tragem cu spatele, apoi lansăm săgețile din galop.

După cum vezi, nu e simplu. Dar ar trebui sa fie? Sau, mai bine, ar merita să fie?

Hai să descoperi arcașul călare din tine!

 

LĂSAȚI UN MESAJ