Image result for Conf. univ. dr. Alina S. RUSUAlina Rusu este conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Psihopedagogie Specială al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Naturale în anul 2004, la Universitatea din Zürich (Elveţia), cu o bursă integrală acordată de Swiss National Fond (2000-2004). După un curs de for- mare în Terapia Asistată de Animale (2005- 2006), a obţinut certificatul în domeniu, din partea organizaţiei internaţionale  Delta Society (petpartners.org) şi a Universităţii din Nord Texas (SUA). În anul 2000, a iniţiat, pentru prima oară în România, un curs postuniversitar de Terapie şi activităţi asistate de animale, în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Are numeroase alte specializări şi titluri academice dar poate mai importantă decât toate acestea este aplecarea sa către terapia asistată de animale. Am stat de vorbă cu doamna Alina Rusu, înainte de startul unui eveniment academic de anvergura, ajuns anul acesta la a 12-a ediţie.

Ce a stat la baza ideii de a organiza Ziua Interacțiunii Om-Animal, eveniment care, iată, a ajuns la a 12-a ediție?  

Ziua Interacțiunii Om-Animal (ZIOA) este un eveniment organizat al consorțiului UBB-USAMV CN în domeniul interacțiunii om-animal (cercetare și educație), având ca scop promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale (deținerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic), precum și a conceptului de One Health (o singură sănătate). ZIOA, facilitând interacțiunea directă cu animalele de companie în prezența unor specialiști din domeniul comportamentului animal, medicină veterinară și psihologie, crează oportunități de informare despre nevoile animalelor și cunoașterea acestora ca ființe care au capacitatea de a suferi. De asemenea, ZIOA permite conștientizarea responsabilităților pe care ni le asumăm atunci când se adoptă un animal, astfel încât să se asigure o calitate optimă a vieții pentru acesta, cât și pentru persoanele care îl dețin.

ZIOA aduce împreună participanți din domeniile protecției animalelor, promovării adopțiilor și activităților asistate de animale (ex. agilitate, activități și terapie asistate de animale, ghidaj al persoanelor nevăzătoare, interacțiune ghidată cu animale exotice de la Vivariul UBB etc.), asociații studențești, artiști, atrăgând sute de participanți la fiecare ediție. În mod tradițional, există anual două mari ediții ZIOA – una la sfârșitul lunii februarie, la UBB (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), marcând începutul semestrului și a cursului de Psihologie Animală pentru studenții anului I, Psihologie și o ediție în ziua de 1 iunie, la USAMV CN, în campusul Facultății de de Medicină Veterinară Cluj-Napoca. ZIOA este un eveniment organizat pe bază de voluntariat și nu se percep taxe de participare, cuprinzând diverse activități, cum ar fi: consiliere comportamentală și veterinară, standuri de adopție, standuri informaționale, călărit pentru copii, demonstrații de exerciții asistate de animale cu valoare terapeutică, târgușoare de casă, workshopuri de optimizare a interacțiunii om-animal, face painting pentru copii, ateliere de creație cu valență educațională, sporturi recreaționale (agilitate, dog-dancing) etc.

“Simpla atingere de câteva secunde a unui cal sau a unui delfin de către un copil diagnosticat cu autism poate avea efecte pozitive neașteptate la nivel de relaxare comportamentală sau exprimare a emoțiilor”

Care credeți că este secretul acestui succes? 

Succesul acestui eveniment constă în primul rând în motivația oamenilor de a se bucura alături de animale și de a conștientiza beneficiile pe care animalele de lângă noi (ca parte component a naturii) le pot aduce la nivel de calitate a vieții, în condițiile unor interacțiuni pozitive, care se bazează pe respect și cunoaștere. La ZIOA participă persoane și animale de toate vârstele, de la mic la mare, construind împreună experiențe sănătoase de viață. De asemenea, o altă componentă a succesului ZIOA este participarea pe bază de voluntariat a organizațiilor din domeniul interacțiunii om-animal, precum și a studenților, care așteaptă cu nerăbdare fiecare ediție. ZIOA capătă tot mai mult valoarea unui eveniment educațional prin expunere și modelare reciprocă a atitudinilor și a comportamentelor responsabile față de animale, în direcția prevenției abandonului și a evenimentelor nedorite de tip agresiv (om față de animal și animal față de om).

Ce înseamnă, simplu explicat, interacțiunea om-animal și care sînt efectele? 

Nu cred că interacțiunea om-animal se poate defini pe scurt. Ar fi necesară o incursiune în istoria domesticirii și a a coevoluției dintre oameni și animale. Se poate experimenta și trăi pe scurt, da. Există studii care indică faptul că, de exemplu, simpla atingere de câteva secunde a unui cal sau a unui delfin de către un copil diagnosticat cu autism poate avea efecte pozitive neașteptate la nivel de relaxare comportamentală sau exprimare a emoțiilor, în sensul că acestea nu au fost observate în interacțiunile cu alți oameni. Efectele interacțiunilor pozitive om-animal au dus la dezvoltarea domeniului activităților și terapiei asistate de animale, care, pe scurt, se referă la includerea unui animal, pe baza trăsăturilor comportamentale și fizice ale acestuia, într-un plan de terapie sau educațional, în direcția optimizării diferitelor aspecte ale calității vieții umane (și animale). Dimensiunile în care au fost măsurate efectele interacțiunilor om-animal sunt multiple, la diverse categorii de persoane, cu și fără nevoi speciale: fiziologice (nivel al hormonilor de stres, tensiune arterială, oxitocină etc.), dezvoltare socio-emoțională, abilități sociale, aspecte cognitive (memorie, motivație, atenție), limbaj, adaptare la mediul spitalicesc, reabilitare fizică, coordonare motorie, autonomie funcțională etc.

Cum se vede, din perspectivă academică, interesul față de acest domeniu al interacțiunii om-animal? 

Din perspectivă academică, ca titular al disciplinei Psihologie animală (specializarea Psihologie, anul I, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB) din anul 1999 până în prezent, pot spune că amfiteatrul unde se desfășoară acest curs este întotdeauna plin, mai ales că studenții pot participa la curs alături de animalele de companie. Disciplina este una opțională, nu obligatorie, dar cu toate acestea, studenții optează pentru aceasta în număr foarte mare, în fiecare an. De asemenea, începutul cursului este marcat în fiecare an de o ZIOA organizată la facultatea de Psihologie și Științele Educației, facultatea devenind pentru o zi un fel de Arcă a lui Noe, plină de copilași, studenți și animale care se bucură de mângâieri și joacă.  De asemenea, în ultimii ani, se manifestă interes și din partea studenților înscriși la doctorat (în domeniul Psihologie), care doresc să realizeze investigații științifice ale efectelor interacțiunii om-animal și ale programelor de educație umanitară privind atitudinile și comportamentele asociate cu deținerea responsabilă a animalelor de companie.

Un alt aspect al interesului academic față de domeniu este reflectat în atenția acordată la nivel național față de cursul postuniversitar UBB-USAMV CN găzduit de către Departamentul de Psihopedagogie Specială, “Terapia și activitățile asistate de animale pentru persoane cu nevoi speciale”, singurul curs de formare academică în acest domeniu (director curs: Alina S. Rusu).  În această formulă de colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară, cursul oferă competențe teoretice și practice de implementare a activităților asistate de animale în programe terapeutice și educaționale adresate persoanelor cu nevoi speciale.  Cursul se organizează semestrial în regim la distanță (oferire a materialelor de studiu la domiciliu) și presupune o întâlnire față în față sun forma unui workshop intensiv de weekend. Fiecare ediție a cursului atrage un număr de 20-100 cursanți din toată țara, care rămân ulterior interconectați, sub forma unei comunități intersate de bunele practici în domeniu și promovarea interacțiunilor optime cu animalele de companie și de terapie.

“Interesul academic față de domeniu rezidă în proiectele de cercetare desfășurate în ultimii zece ani, cele mai importante fiind în direcția dezvoltării abilităților socio-emoționale ale copiiilor cu diagnostic din spectrul autist prin activități asistate de animale”

Nu în ultimul rând, interesul academic față de domeniu rezidă în proiectele de cercetare desfășurate în ultimii zece ani, cele mai importante fiind în direcția dezvoltării abilităților socio-emoționale ale copiiilor cu diagnostic din spectrul autist prin activități asistate de animale (proiecte coordonate de Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Asociația Autism Transilvania, Descoperă Natura, Școala de Dresaj Pet Joy și echipe de psihologi cu animalele lor de terapie), precum și proiecte adresate activării comportamentale și cognitive a persoanelor vârstnice instituționalizate, sau reabilitării sociale a persoanelor aflate în detenție (în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, România). Cele mai multe din aceste proiecte sunt sau au fost finanțate pe bază de competiție de către Ministerul Educației și Cercetării. Rezultatele acestor proiecte au fost prezentate în cadrul unor diverse evenimente naționale și internaționale, precum și diseminate sub formă de articole în publicații de specialitate. O sinteză a rezultatelor proiectelor adresate dezvoltării socio-emoționale a copiilor cu autism prin activitățile asistate de animale este momentan în curs de apariție sub forma unui capitol în cartea  “Autism – Paradigms and Clinical Applications” (Editor Janne Yip, InTech Publishing House, 2016).

Pentru detalii privind ultimele proiecte de cercetare aflate în derulare, vă rugăm să accesați aceste linkuri:

https://humananimalforautism.wordpress.com/

https://aatforautism.wordpress.com/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ