Chimenul este atât un condiment, cât şi o plantă medicinală. Pentru nenumăratele sale efecte benefice, grupul de lucru “Istoria dezvoltării proiectului Studiul plantelor medicinale” (Studienkreis Entwicklungsgeschichte der Arzneipflanzenkunde), de la Universitatea din Würzburg a ales chimenul  plantă medicinală a anului 2016.

Chimenul este utilizat în fitoterapie pentru tratarea problemelor digestive şi balonare. Ajută la secreţia sucurilor gastrice şi la alimentarea cu sânge a membranelor mucoasei tractului digestiv. Mai presus de toate, chimenul ameliorează crampele şi colici şi, de asemenea, acţionează ca un dezinfectant. Uleiul de chimen este recomandat pentru sindromul de colon iritabil. Acesta este aplicat extern pentru a alina colicile sugarilor. Este obţinut prin distilare cu abur din seminţe uscate.
Ceaiul din seminţe de chimen este mai bland şi îl puteţi prepara zdrobind una sau două linguriţe de seminţe de chimen într-un mojar pentru a elibera uleiurile esenţiale. Se toarnă peste o ceaşcă de apă foarte fierbinte, se acoperă şi se lasă stea timp de aproximativ zece minute. Se strecoară şi se bea.

Chimenul este utilizat pe scară largă în gătit, cu toate nu toată lumea îl apreciază. Aroma sa este ușor dulce, picantă amintește de anason.

Chimenul (Carum carvi) este o plantă bienala din familia Umbelifera. Acesta crește sălbatic în zonele cu climă ușoară în Europa şi Asia, dar sunteţi sfătuiţi îl culegeți deoarece este foarte asemănător cu alte plante sălbatice Umbellifere care sunt foarte otrăvitoare, cum ar fi cucuta nebunului. Chimenul este cultivat comercial în sudul Franţei, Ţările de Jos, Anglia, Germania centrală, Suedia, Rusia şi Egipt. Singurele semințe bune pentru scopuri medicinale sunt cele care conţin uleiuri esenţiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ