Comunicat WWF Romania

Primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirmă încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute (n.r. în anul 2014) de la cinci camere cu infrarosu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parcheș. Monitorizarea castorilor din Delta Dunării realizată de echipa WWF-România și Rewilding Europe, în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Brașov, a început în aprilie a.c., la recomandarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Despre castor

Castorul european (Castor fiber), acum specie strict protejată, a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai în România, ci și în marea parte a Europei, din aceleași cauze: vânarea excesivă pentru blană și pentru castoreum (odata folosit în idustria parfumurilor) și modificarea habitatului. În România, proiectul de reintroducere a fost inițiat de ICAS Brașov în 1998 pe cursurile râurilor Olt, Mureş şi Ialomița, iar 12 ani mai târziu, în 2010 au migrat fără vreo intervenție umană şi în Delta superioară. Aceast fenomen se înscrie în tendința generală a revenirii acestei specii si a altor 36 de specii de mamifere și păsări pe tot cuprinsul Europei și este documentată de Wildlife Comeback Report.

Dacă învățăm de la natură lecția importantă a întoarcerii castorului în Deltă, o să obținem cu adevărat un succes în conservare. Această specie e supranumită „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de habitate unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăiește, îmbogățind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile și amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peștii își pot depune icrele, a completat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.

Imaginile surprinse ilustrează atât diversitatea speciilor de păsări din zonă (clipul nu este pe repede-înainte), cât și exemple de prădători naturali ai castorilor, mai ales ai puilor, cum ar fi câinele enot. Astfel, prin prezența unui lanț trofic complet putem înțelege cum natura ține totul în echilibru.


WWF-România și Rewilding Europe susțin antreprenorii locali să valorifice natura și să trăiască responsabil de pe urma ei. Una dintre oportunități ar fi ca aceștia să dezvolte pachete turistice axate pe observarea păsărilor, să îi ghideze pe alți iubitori de natură și să descopere împreună multitudinea de specii din Delta Dunării. În același timp cele două organizații continuă monitorizarea celor 17 zimbri reintroduși recent în Munții Țarcu, care provin din mai multe țări europene, și își canalizează eforturile pentru sprijinirea localnicilor în găsirea unor surse alternative de venit în ambele zone prioritare din România.

Rewilding Europe propune o viziune nouă de conservare a naturii la nivel european, cu mai mult spațiu pentru natură, viață sălbatică si procese naturale. Inițiativa este prezentă în şase zone în Europa: Delta Dunării și Carpații Meridionali în România, Carpații Orientali (Slovacia și Polonia), Munții Velebit (Croația), Munții Apenini centrali (Italia) și Vestul Peninsulei Iberice (Portugalia și Spania). Mai multe detalii pe: www.rewildingeurope.com/areas/danube-delta/

LĂSAȚI UN MESAJ